Glada Änkan i Ystad

Laine Quist spelar Hanna Glawari i sommarens uppsättning av Glada Änkan på Ystad Teater.

Operett även denna sommar!

Alla texter är helt nyskrivna av Rickard Söderberg

Nu är det klart – det blir operett för Sven Melander även denna sommar. Närmare bestämt som Baron Zeta i Lehárs mästerverk ”Glada änkan”. Paradrollen som greve Danilo tar Rickard Söderberg på sig och i den andra huvudrollen ser vi Laine Quist som Hanna Glawari. Föreställningen kretsar kring det stormiga paret som under decennier haft en kärleksaffär; när den ena vill, vill inte den andra. Och vice versa. Glawari och Danilo alltså. Inte Rickard och Laine. De vill alltid.

Att Sven i fjol spelade rollen som fängelsedirektören Frank i Läderlappen kom för många som en överraskning, inte minst för Sven själv. Men operett visade sig vara fruktansvärt roligt att spela och i år är Sven alltså tillbaka på Ystad Teaters tiljor. Där spelar han till sin glädje mot den magiska comediennen och operasångerskan Ellinor Fryklund, som gör rollen som Zetas hustru: den före detta dansaren från Maxim, Valencienne.

Hon är dock en hustru på vift och hennes älskare är Greve Camille de Rosillon som spelas av tenorernas tenor Johan Palmqvist, som etablerade sej som sopranernas försteälskare i förra årets Läderlappen.  På ambassaden möter vi också förförerskan Sylviane som har som högsta mål att gifta sej med Danilo. Och i händerna på mezzon Lotte Ohlander lär karaktären inte fly några medel.

Ambassaden drivs av Njegus, som föreställningen igenom försöker komma över sin besvikelse över att vara betjänt – inte ambassadör själv. Ingen kan göra detta bättre än Marianne Mörck!

Glada Änkan skrevs årtioendena efter att Ystad Teater byggdes, och vi vill låta hela huset leva upp så som det var tänkt. I den tid det var skapat. Därför kommer vi bland annat använda de unika originalkulisserna från 1894.

Alla texter i föreställning, både de talade och de sjungna, är helt nyskrivna av Rickard Söderberg. Och alla som har stött på Rickard i musiksverige vet att det då kommer bli både fullt av humor och queera infall.

Premiären sker den 8 juli och du hittar mer information hittar du på www.operaiystad.se

Uppdatering 13/4: Marianne Mörck har tyvärr tvingats lämna återbud, men ersätts av Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson.