Kokbok

Kokbok

Blir Svens kokbok årets julklapp?

I samband med att Sven, tillsammans med Åke Cato, framträtt i rollen som den tafatte kocken Werner i Werner & Werner, har det vid ett flertal tillfällen talats om att ge ut en kokbok. Dessa planer har dock aldrig realiserats. Det har däremot blivit både t-shirts och skivor.

Nu har planerna realiserats.

Det var vid en inspelning av tv-programmet ”En clown till kaffet” som frågan dök upp. Sven lät då meddela att han länge haft idén till en kokbok som gick emot strömmen och i smalhetens tidevarv förespråkade god mat, som inte väjde för smör och grädde, under titeln ”Upp i vikt kvickt med Sven Melander”.

Partner i projektet är Charlotta Lindell på Lindqvist Publishing i Stockholm. Lagom till Bokmässan i Göteborg i slutet av september kom boken ut. 

Årets julklapp?

 

Sven skriver så här i sin programförklaring till ”Upp i vikt kvickt med Sven Melander”:

Jag läste en gång ett recept i en tidning. Det började: ”Lägg äggen i vatten som värmts till exakt 62,8 grader...” Där slutade jag läsa.
Om du tycker att den meningen låter som en lovande inledning på ett matrecept, så kan du å din sida sluta läsa här. Detta är inte en sådan kokbok.
Detta är en bok om mat, människor, tid och rum. Gärna på en och samma gång. Mat jag ätit tillsammans med människor vid ett visst tillfälle på en speciell plats.
Vårt förhållande till mat har blivit alltmer komplicerat. Å ena sidan de fanatiska ”kemisterna”, som desperat jagar nya smakupplevelser med alltmer groteska kombinationer. Bladguld i soppan är väl toppnoteringen hittills. Å andra sidan en medvetnare skara konsumenter som ifrågasätter djurhållning, efterfrågar ekologiska varor och betonar det närodlade.
Samtidigt måste man vara medveten om att det går mode även i mat. Kombinationer som bara för några år sedan var helt ”omöjliga” är nu högsta mode. In med choklad, lakrits och tallkottar. Och tidningarnas krogrecensioner är snart lika obestämt svamlande som deras konstkritik. Fulla av ord som spännande, innovativt, överraskande, modigt och intressant. Det enda som saknas är ordet gott.
För mig är inte varje måltid en fest. Ofta räcker det med att bli mätt. Det är ju en glädje i sig. För det är ju i det förhållandet man uppskattar de riktiga höjdarmåltiderna, när det är så gott att ögonen tåras.
Jag hoppas att en del av maten i den här boken ska göra dig mätt och glad. Och att en del av recepten ska få det att tåras i ögonen.
Kort sagt: Ät, drick och var glad!