På scenen

Sven som Mikael Wiehe i succémusikalen Kal P Dal – en rockmusikal på Slagthuset i Malmö. Till vänster Nic Schröder som Kal P Dal.

Årets sämsta revy, skrev Arbetet.

På scenen

Efter åren som nöjeschef på SVT:s Kanal 1 i Stockholm, 1986–89, inledde Sven en ny karriär på scen. En karriär, som i dag, 25 år senare, är hans huvudsakliga sysselsättning.

Men – det började med:

En TV-fri kväll

Revyturné med Åke Cato och Kaosorkestern
Produktionsår: 1989
Regi: Rolf Sohlman

En nummerrevy som pendlade mellan hopp och förtvivlan under turnén som sträckte sig från Uppsala i norr till Malmö i söder. Fulla hus och vänliga recensioner på vissa ställen, inställt på andra på grund av för få sålda biljetter. En schizofren upplevelse. ”Lysande publikkontakt”, skrev Dagens Nyheter, ”Årets sämsta revy”, skrev Arbetet. Men roligt hade vi. .

Tungviktsmöte på Berns

Krogshow på Berns, Stockholm med Tomas Bolme
Produktionsår: 1990
Regi: Rolf Sohlman

En tvåmans lågbudgetrevy som skulle ersätta hyllade ”Helt apropå” på Berns. Det funkade inte. Vi slet och ändrade och kämpade dock. Så bra att personalen gav oss blommor. Bolme använde gaget för att bygga bastu på landet.

1989. En tv-fri kväll – revy med premiär i Kristianstad med Åke Cato och Sven.

Sven och Tomas Bolme i aktion på Berns i Stockholm.

En rökare på Tobaksbolaget blev en riktig fullträff.

En rökare på Tobaksbolaget

Krogshow på Tobaksbolaget i Malmö med Åke Cato och Mikael Neumann
Produktionsår: 1991–1992
Regi: Eva Rydberg

Första samarbetet med den mycket begåvade Mikael Neumann och producenten Claes Schmidt i Malmö blev en riktig fullträff. Både kritikermässigt och publikt. En helaftonsföreställning med bra texter och mycket skratt. Succén fortsatte på våren och med gästspel i Helsingborg och Kristianstad.

De’ e’ grönt

Krogshow på Tobaksbolaget i Malmö med Åke Cato och Mikael Neumann
Produktionsår: 1992–1993
Regi: Eva Rydberg

Uppföljaren till ”Rökaren” blev också den en klar succé och följdes av en turne som nådde ända upp till Kiruna och även ett framträdande på Vattenfestivalen i Stockholm.

Estradören Sven Melander framför ett sångnummer på Tobaksbolaget i Malmö.

Steve & The Lloyds mottogs som kungar när Rockflyget nådde Gällivare.

Han sjunger som Edvard Persson och dansar som Barbapappa.

Rockflyget

Folkparksturné med Åke Cato och Mikael Neumann
Produktionsår: sommaren 1993

I samband med showerna på Tobaksbolaget i Malmö bildades rockgruppen ”Steve & The Lloyds” Och i maj–juni gav sig denna konstellation ut på turné: Åke Cato, crooner, Mikael Neumann, gitarr/sång, Sven ”Steve” Melander, gitarr/sång, Johan Pihleke, gitarr/sång, Mattias Frisk , keyboard, Nisse Persson, bas, Claes Schmidt, trummor. Turnéledare Anita Schmidt.
Rockflyget var en liten drift med rocktåget och vi hade avtal med Linjeflyg. Underrubriken var: ”bara mesar åker tåg …”
Turnén gick bland annat till Gällivare där två grabbar mötte upp på flygplatsen med en textad banderoll: ”Välkommen hem, Steve!”
En väldigt trevlig upplevelse som avslutades med två kaosartat succéartade spelningar på Vattenfestivalen i Stockholm (stora scenen vid Operan, 25 000 åskådare) och på Malmöfestivalen där folk inte kunde komma fram till vår spelning på Gustav Adolfs Torg på grund av trängseln …

Poppis

Musikal på Folkan i Stockholm
Produktionsår: sommaren 1994
Regi: Eva Rydberg

En rätt enkel, varm, liten musikal som gjorde stor succé på en källarteater i Malmö. På stor scen på Folkan i Stockholm med Sven i huvudrollen blev det helt fel. Expressens dom över Sven var: ”Han sjunger som Edvard Persson och dansar som Barbapappa.” Och det var inte snällt menat. I ensemblen i övrigt – begåvade Kim Sulocki , Anna Norberg och Sara Lindh.
Eva Rydberg regisserade i både Malmö och Stockholm så det var inte hennes fel.

Gällivareraggaren Steve lämnade Lloyden hemma när han gav sig ut på turné med Rockflyget. Inte helt oväntat mottogs han som en kung när turnén nådde Gällivare.

En bok som Steve från Gällivare plöjt igenom gång på gång: instruktionsboken till Lloyd Alexander.

Eva Rydberg i högform och en ambitiös Sven i sin första riktiga teaterroll

En dröm gick i uppfyllelse när Sven fick spela John Smith i Kuta och kör.

Gröna hissen

Fars på Palladium i Malmö med Eva Rydberg
Produktionsår: 1996–97
Översättning/bearbetning: Jan Richter
Regi: Hans Bergström

Eva Rydberg i högform och en ambitiös Sven i sin första riktiga teaterroll var ingredienserna i denna farssuccé. I övriga roller; Håkon Svenson, Tove Granditsky, Tomas Engelbrektsson, Christina Nordstrand och Kalle Rydberg.

Lilla Fransyskan

Fars på Palladium i Malmö med Eva Rydberg
Produktionsår: 1997–98

Översättning/bearbetning: Jan Richter
Regi: Jan Hertz

Ännu en succé där Eva Rydberg drog det tunga lasset. Inte lika roligt som året före, men väl värt ett besök är väl sammanfattningen. I övriga roller: Håkon Svenson, Marianne Wesén, Lotta Thorell och Bill Hugg.

Fem i sex

Fars på Palladium i Malmö med Eva Rydberg 1998–99
Produktionsår: 1998–99
Regi: Hans Bergström

Trots goda intentioner och gedigna insatser på alla håll, lyfte det aldrig. Tyvärr, men så blir det ibland. I rollerna förutom Sven och Eva: Bertram Heribertsson, Cecilia Walton, Bill Hugg.

Kuta och kör

Fars på Palladium i Malmö med Johannes Brost
Produktionsår: 1999–2000
Översättning: Sven Melander
Regi: Leslie Lawton

Svens sista och kanske bästa fars på Palladium och för första gången utan Eva Rydberg. En dröm gick i uppfyllelse när Sven fick göra rollen som taxichauffören och bigamisten John Smith i Ray Cooneys fars ”Run for Your wife” – en fars som Sven översatt i den svenska originaluppsättningen med Björn Gustafsson och Ulf Brunnberg på Folkan i Stockholm.
Här spelade han mot Johannes Brost och den lysande ensemblen bestod i övrigt av; Håkon Svenson, Ingvar Andersson, Birte Heribertsson, Britt Andersson och Kenneth Milldoff.
Sven och Ingvar Andersson belönades med privatteatrarnas finaste pris, Guldmasken, för sina insatser i föreställningen.

Sven släpar runt Eva Rydberg i Gröna hissen som spelades på Palladium i Malmö.

Eva Rydberg och Sven i Lilla Fransyskan.

Det strävsamma paret Eva och Sven i farsen Fem i sex.

Johannes Brost, Sven och Kenneth Milldoff i Kuta och kör – den sista frasen med Sven på Palladium i Malmö. Sven gjorde rollen som John Smith, taxichaufför och bigamist – en drömroll för Sven.

Sven spelade ett lindrigt nyktert kommunalråd.

 

Två bröder emellan

Lustspel på Vallarna i Falkenberg med Stefan Gerhardsson och Jojje Jönsson
Produktionsår: 2004
Regi: Krister Classon

Väldigt roligt och samtidigt lite samhällskritiskt lustspel av Krister Classon där framför allt Jojje Jönsson orsakade skrattorkaner. Rolig ensemble i mycket vacker omgivning var i övrigt: Lars Väringer, Jill Ung, Lamine Dieng och Jeanette Capocci. Sven spelade lindrigt nyktert kommunalråd i utmärkt regi av författaren.
Under hösten och vintern spelades föreställningen i Malmö, Skara och Göteborg.

Sven, Jojje Jönsson och Stefan Gerhardsson gjorde tre bärande roller i Två bröder emellan på Vallarna i Falkenberg 2004.

En militärfars med något krånglig handling blev en storsuccé.

Arlövsrevyn slår ständigt nya publikrekord

Hemvärnets glada dagar

Militärlustspel på Fredriksdalsteatern i Helsingborg
Produktionsår: 2005
Regi: Adde Malmberg

Militärfars med något krånglig handling av Gustav Skördeman, som blev Fredriksdalsteaterns största publiksuccé någonsin. Sven spelade den bistre kapten Jern i en stjärnspäckad ensemble med bland andra Eva Rydberg, Ingvar Andersson, Siv Carlsson, Håkan Brinck, Andreas Andersson, Birgitta Rydberg, Kalle Rydberg, Mikael Neumann, Fredrik Dolk och Thomas Ungewitter. Adde Malmberg regisserade, men fick även hoppa in som kapten Jern vid ett tillfälle då Sven för första gången fick ställa in på grund av sjukdom.

Arlövsrevyn

På Arlövs Teater
Produktionsår: 2006–2014

Denna årligen återkommande nummerrevy är en av de populäraste i Sverige och slår ständigt nya publikrekord. Drivande är revypappan Kent Nilsson som varje år framträder i form av figuren Svea. Den mångsidiga Jennie Rosengren kan också sägas ingå i den fasta ensemblen tillsammans med kapellmästaren Peter Berglund och slagverkaren Johan Folcker. I övrigt består ensemblen av mer eller mindre flitigt återkommande gästartister som: Hans Peter Edh, Håkan Brinck, Janne Carlsson, Siv Carlsson, Ann-Louise Hanson, Lotta Engberg, Siw Malmkvist, Anders Aldgård med flera.
Sven har medverkat åren 2006, 2007, 2009, 2010, 2013 och 2014 – som även innebär 20-årsjubileum för Arlövsrevyn!

2005. Hemvärnets glada dagar på Fredriksdalsteatern, Helsingborg. Från vänster: Håkan Brinck, Tomas Ungewitter, Mikael Neumann och Ingvar Andersson.

Arlövsrevyn 2013. Snurra min jord … Sven Melander och Anders Aldgård.

Jessica Andersson gjorde en fantastisk musikaldebut

Little Shop of Horrors

Musikal med Thomas Pettersson på Halmstads Teater
Produktionsår: 2007
Regi: Anders Albien

Publiken tog denna absurda musikalfars på blodigt allvar och då blir det inte så kul. Ensemblen gjorde så gott den kunde och Jessica Andersson gjorde en fantastisk musikaldebut. Och Mikael Tornving var väldigt rolig som morbid tandläkare.
Föreställningen spelades också i Malmö och Göteborg höst/vinter 2007–08.

Rampfeber

Fars med bland annat Thomas Pettersson på Halmstads Teater
Produktionsår: 2011
Regi: Christoffer Bendixen

Väldigt rolig fars som inte lyckades fånga Halmstadspubliken trots namn som Ulla Skoog och Claes Månsson. Föreställningen spelades även på Lorensbergsteatern i Göteborg 2012. Där gick det bättre.

Sven, Thomas Pettersson och Jessica Andersson i Little shop of horrors.

Sven spelar skivbolags-direktören Gunnar Bergström och proggikonen Mikael Wiehe

Semestersabotörerna

Helaftonsrevy med Mikael Neumann och Tommy Juth
Produktionsår: 2007–2012
Regi och koreografi: Då och då – Katarina Sörensson-Palm, Marianne Mörck, Jennie Rosengren

Ett väldigt givande samarbete med vännerna Mikael Neumann och Tommy Juth som resulterade i sex stycken nyskrivna helaftonsrevyer, som framfördes tillsammans med enmansorkestern Peter Berglund på Näset. Roligt, välskrivet, enkelt och mycket uppskattat.

Kal P Dal

Musikal med Nic Schröder och The Ark på Slagthuset i Malmö
Produktionsår: 2012–2013
Regi: Robert Lillhonga och Katarina Sörensson-Palm

Rivig, rockig musikal av Nic Schröder, som också spelar Kal P Dal, och Cornelius Löfmarck, som bland annat spelar Peps Persson, om kvällen i studion på Värnhemstorget då Kal P Dal spelade in sin första skiva ”Till Mossan”. Sven spelar skivbolagsdirektören Gunnar Bergström och proggikonen MIkael Wiehe. Husband är The Ark minus Ola Salo. Publiken är hänförd och uppträder som på en rockkonsert. Mycket roligt. Övriga medverkande: Sanna Persson-Halapi, Linn Mannheimer och Olof Ramel.

Semestersabotörerna 2012. Revy på Lorensdal, Vellinge. Medborgarskolan i Vellinge. Från vänster Tommy Juth, Sven Melander och Mikael Neumann.

Sven som Gunnar Bergström skivbolagsdirektör i musicalen om Kal P Dal.

Det här är Sven Melanders föreställning. Han är inte bara bra, han bär hela föreställningen.

’Allo ’allo ’emliga armén

Fars på Fredriksdalsteatern i Helsingborg
Produktionsår: 2013
Regi: Anders Albien

Sven spelade huvudrollen som den buttre värdshusvärden René Artois i denna fars, baserad på tv-serien med samma namn. I rollen som hans hustru Edith sågs en mycket porträttlik Eva Rydberg. I övriga roller som tyskar, fransmän, papegojförsäljare och annat löst folk sågs Birgitta Rydberg, Kim Sulocki, Håkan Mohede, Robert Rydberg, Kalle Rydberg, Ulf Dohlsten, Karin Bergquist, Mathilde S Hebrand, Mats Nilsson och Anna Bromée.

En lång, rolig, varm sommar och strålande recensioner. Bland annat skrev Expressens Anders Björkman att ”Det här är Sven Melanders föreställning. Han är inte bara bra, han bär hela föreställningen.”.

'Allo 'allo, ’emliga armén på Fredriksdalsteatern, Helsingborg 2013. René (Sven Melander) och servitrisen Mimi (Mathilde S Hebrand).