TV-produktioner

Trollet Rulle var ett ständigt återkommande inslag i Nöjesmassakern. Han gjorde bland annat brännvin av kottar.

TV-produktioner

Sammanlagt blev det 37 program. Det kunde ha blivit fler om inte TV2 varit så väldigt snåla med gaget…

Nöjesmaskinen

Produktionsår: 1982–1984

”Nöjesmaskinen” var en satsning på en ny sorts underhållning i dåvarande TV2 med Lasse Boberg som chef. Producent var Monica Eek och till sin hjälp hade hon en formgivningsgrupp som bestod av några av tv:s skickligaste medarbetare: bildproducenten Thorbjörn Ehrnvall, scenografen Styrbjörn Engström, ljussättaren Sten Modigh och dramaturgen Ola Olsson. Programmet var en form av journalistisk underhållning med artistframträdanden varvade med intervjuer, kulturreportage och roliga filmklipp.

Programledarna skulle vara nya, okända förmågor och framträda varannan vecka parvis. Mer än 60 personer testades för jobbet och till sist var fyra klara: Sven, Stina Lundberg och två till. I första programmet skulle Sven och Stina ta hand om sändningen för att sedan bytas ut.

Första programmet gick okay, även om Stina var väldigt nervös. Sven tycket att det kändes konstigt att bytas ut efter bara ett program. Man kunde väl i alla fall få köra två program så att man liksom kom in i det. Monica Eek höll med och efter det var det inte aktuellt att byta. Programmet blev en exempellös framgång och Sven och Stina fann sig ha blivit tv-stjärnor över en natt …

Monica Eek lämnade över producentskapet till Sune Kempe, kom tillbaka och lät Lars Säfström producera de sista programmen, våren 1984.
Sammanlagt blev det 37 program. Det kunde ha blivit fler om inte TV2 varit så väldigt snåla med gaget …

Nöjesmaskinen. Stina Lundberg och Sven Melander med pingvinerna som blev ett återkommande inslag i programmen.

Nöjesmaskinen1983. Sven tillsammans med orangutangen Puppie – känd från flera Clint Eastwood-filmer – i Las Vegas 1983.

Nöjesmaskinen 1984. Sven och Mel gör miner 2.

"Programmet födde en del klassiker: Rulle, Olle & Helge, Werner & Werner, Preben & Preben, Den vilde jägaren och Rattmuffen."

Nöjesmassakern

Produktionsår: 1985

Sven och Monica Eek fortsatte att samarbeta och nästa projekt blev ”Nöjesmassakern”. Sven som tidigare jobbat med Åke Cato ville ha med honom i den nya satsningen som var mer inriktad på artister och humor. Nästa namn i satsningen var Jon Skolmen, som Sven träffat i samband med ”Sällskapsresan”. Dessutom behövdes ett fjärde namn: Björn Skifs tillfrågades, men kunde inte. Brasse Brännström tillfrågades, men kunde inte heller han. Då dök Gösta Engströms namn upp och det blev en fullträff. Det ska dock sägas att både Skifs och Brännström var mycket positiva och medverkade i en hel del sketcher i det färdiga programmet.

En lång skrivarperiod hösten 1984 följdes av 12 veckors filmning vinter/våren 1985. Sven hade bihåleinflammation och led i den svåra kylan. Regissörer var bland andra Pelle Berglund och Lasse Hallström. Hösten 1985 sändes åtta program där det inspelade materialet kompletterades med liveframträdanden och sketcher med de fyras gäng och gästartister.

Programmet födde en del klassiker: Rulle, Olle & Helge, Werner & Werner, Preben & Preben, Den vilde jägaren, Rattmuffen, Ishockeyspelet med mera, med mera. Det bästa ur de åtta programmen valdes ut till ett nionde program som sedan tävlade för Sverige och var nära att vinna Guldrosen i Montreux, men fick se sig besegrat på mållinjen av ett amerikanskt program med magikerna Penn & Teller.

Stina med Sven

Produktionsår: 1989

En serie program som i många stycken påminde om ”Nöjesmaskinen”. Serien hade en mycket stor publik, men kritikerna var sura. Troligtvis var förväntningarna alldeles för högt ställda när Stina & Sven återvände till tv-rutan.

”Det går precis lika bra med selleri.” Werner und Werner i matlagningstagen.

Nöjesmassakern. Monopolsketchen. Från vänster Jon Skolmen, Gösta Engström, Åke Cato och Sven Melander.

Tack för kaffet

Produktionsår: 1991
Regi: Rolf Sohlman

Åtta halvtimmar humor. Väldigt likt ”Nöjesmassakern”. Med Sven, Gösta Engström och Åke Cato. Ännu en publiksuccé med gamla favoriter som Werner & Werner och nykomlingen Steve med Lloyden.

Melodifestivalen 1994 – omröstningen inleds med kul sketch med programledarna Sven och Kattis Ahlström.

Steve med Lloyden dök upp för första gången i Tack för Kaffet 1991

Sven har faktiskt varit programledare i Melodifestivalen också.

Melodifestivalen

Produktionsår: 1994

Jodå, Sven har faktiskt varit programledare i Melodifestivalen också. Tillsammans med Kattis Ahlström ledde Sven 1994 års upplaga i direktsändning från Studio 1 i TV-huset.
Så här slutade det:

 1. Marie Bergman och Roger Pontare
  Stjärnorna (66p)
  Text: Mikael Littvold. Musik: Peter Bertilsson.
 2. Gladys del Pilar
  Det vackraste jag vet (62p)
  Text: Ingela ”Pling” Forsman. Musik: Michael Saxell.
 3. Cayenne
  Stanna hos mig (61p)
  Text och musik: Lilling Palmeklint.
 4. Tina Röklander
  Kom och dela min hemlighet (21p)
  Text och musik: Anders Dannvik och Sanna Moberg.
 5. Nick Borgen
  Små minnen av dig (21p)
  Text: Pierre Breidensjö. Musik: Jörgen Johansson.
 6.  Tiffany
  Håll om mig i kväll
  Text: Tommy Kaså och Anica Olson. Musik: Tommy Kaså.
 7. Carina och Mikael Jarneek
  Det är aldrig försent
  Text: Kjell-Åke Norén och Christer Johansson. Musik: Kjell-Åke Norén.
 8. Jonny Lindé
  Jag stannar hos dig
  Text och musik: Stephan Berg.
 9. Jan Höglund
  Kärlekens vind
  Text och musik: Arne Höglund.
 10. Perikles
  Vill du resa till månen med mig?
  Text och musik: Bo Nilsson

En trevlig upplevelse med enorm mediebevakning. Och en enda tävling i stället för det jävla elände som upptar tv:s tid stora delar av året numera. Noterbart är att Svens bror Jörgen satt på läktaren tillsammans med sin familj. Han fyllde 50 år samma dag…

En fantastisk sommar där fotbolls-landslagets framgångar gav tv-programmet en jättepublik.

United States of America

Produktionsår: 1994

Sommaren 1994 var det fotbollsfeber i Sverige. VM spelades i USA och Sverige hade ett kanonlag. SVT beslöt sig för att skicka över ett helt produktionsteam för att direktsända underhållning via satellit från USA. Sven blev programledare/reporter och till sin hjälp hade han Kattis Ahlström som reporter.

Det blev en fantastisk sommar där fotbollslandslagets framgångar gav tv-programmet en jättepublik. Sven blev intervjuad i amerikansk tv om satsningen. Teamet placerades i Minneapolis, men när Sverige skrällde och gick till semifinal flyttades hela teamet till Los Angeles där de sista matcherna avverkades.

Hela upplevelsen blev ett minne för livet. Familjen kom över de sista veckorna och såg semifinalen live. Sven och Victor såg dessutom finalen mellan Brasilien och Italien. Men den var inte mycket att skriva hem om …

Melander & Co

Produktionsår: 1995

Mindre framgångsrik serie tillsammans med Lacke Magnusson och Anna-Lena Hemström och gästartister. Husbandet leddes av Monica Dominique.

Tiger rag – tv-serie 1989. Sven Melander som den sure verkmästaren Hugo i Gösta Engströms tv-serie Tiger rag.

Succén fortsatte och tittarsiffrorna låg ständigt strax över två miljoner, alltid cirka en halv miljon fler än Parlamentet.

Sitt vackert

Produktionsår: 196

Ett märkligt program där kändisar intervjuades av Sven med benäget bistånd av en imaginär hund vid namn Todde, som Tomas Bolme hade den otacksamma rollen att ge röst åt. Bland gästerna fanns Babben Larsson, Robert Gustafsson, Carola Häggkvist, Måns Herngren och Loa Falkman. Notabelt är att en viss överproduktion skedde – dvs det gjordes fler program än som sändes. Bland annat ett med Robert Aschberg. Programmet skälldes ut – framför allt hunden. En del kritiker tyckte att intervjuerna var bra. Bolme drog in toalett på landet för gaget …

Upp till bevis

Produktionsår: 1998–2003

Trevligt lekprogram där de tävlande skulle gissa deltagarnas yrke eller sysselsättning. Programmet blev mycket populärt med en genomsnittlig publik på två miljoner. Dessutom ett billigt program att göra. SVT valde trots detta att lägga ner programmet efter en rad framgångsrika säsonger.

Snacka om nyheter

Produktionsår: 2000–2003

Stellan Sundahl tog den engelska förlagan ”Have I got news for You” till Sverige och succén var omedelbar. Ständiga bisittare var Stefan Grudin och Ronny Eriksson och gäster var politiker, kändisar och samhällsdebattörer. När Stellan dog 1999 lades programmet på is, men togs upp igen efter drygt ett år, nu med Sven som programledare.

Succén fortsatte och tittarsiffrorna låg ständigt strax över två miljoner, alltid cirka en halv miljon fler än ”Parlamentet”, ett likartat program i TV4 som även det sändes på söndagskvällar. Obegripligt nog beslöt SVT:s ledning med Christina Jutterström och Tomas Nilsson i spetsen att lägga ner programmet. Ett av många sinnessvaga beslut av dåvarande ledningen.

Marie Göranzon körde John F Kennedys bil i Dallas

Retroaktivt

Produktionsår: 2004

Rolig originalidé där en gäst fick göra tre resor i tiden, antingen som åskådare eller som aktiv för att ändra historien. Många spännande och överraskande val.

Marie Göranzon körde John F Kennedys bil i Dallas, blev kissnödig, tog en omväg och räddade presidentens liv. Lotta Engberg jobbade som städerska hos Mozart och fullbordade ett av hans verk, Paolo Roberto deltog i fälttåg som romersk legionär, Maud Olofsson var med och skapade Västerbottenosten, Richard Wolff gick på konsert med Edith Piaf och Anne Lie Rydé var på Beatles-konsert och Björn Skifs vann Vasaloppet och uppträdde med The Rat Pack i Las Vegas.

Retroaktivt nominerades till Guldrosen, Rose d'Or, vid tv-festivalen i Luzern 2005.

Travprogram i TV4

Produktionsår: 1995–2002

Sven efterträdde Lasse Brandeby som programledare för ”Vinnare V75” i TV4. Reportrar var bland andra Lydia Capolicchio, Gry Forsell och Johan Hedenberg. Tillsammans med skådespelaren Benny Haag bildade Sven ett utskällt radarpar i ATG:s sändningar från Solvalla onsdagskvällar under flera år.